Dozvola za nastavak gradnje gondole

Mar 01 2018
(0) Comments

Opština Čajetina danas je dobila dozvolu za nastavak radova na izgradnji najduže panoramske gondole na svetu – Gold gondole Zlatibor. U toku je postupak prijave radova koji će krenuti kako je najavljivano, čim vremenski uslovi to dozvole. Problemi po pitanju imovine u državnoj svojini, koji su ranije blokirali izdavanje dozvole za gondolu, postupno se rešavaju uz velike napore nadležnih službi opštine Čajetina, kaže se u saopštenju Opštine Čajetina u kojem se dalje navodi da je poslednja stanica, za koju je prvo izdata dozvola, na devet kilometara dugoj vazdušnoj trasi ove kabinske žičare – gondole koja će spojiti centar Zlatibora sa vrhom Tornika, završena je pred Novu godinu.
gondola sneg-Realizacija ovog projekta otpočela je pre 10 godina, a od početka je postojao problem imovinsko-pravne prirode i to sa parcelama u svojini države zbog nerešavanja statusa tog zemljišta.
Deo radova na izgradnji Gold gondole Zlatibor započet je u februaru i maju prošle godine na dve narodne mobe kojima se odazvalo više hiljada građana Zlatiborskog okruga i turista. Opština Čajetina inicirala je mobe pod sloganom “Narod gradi gondolu” u znak protesta protiv sporosti državnih organa u izdavanju neophodnih dozvola za gradnju.
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je u julu 2017. godine građevinsku dozvolu Opštini Čajetina za prvu fazu izgradnje žičare, na završnoj stanici na vrhu Tornika, čime su se stekli uslovi za zvaničan početak radova .Svi radovi su zatim izvedeni u skladu sa planiranom dinamikom, nakon čega se očekivala dozvola za drugu fazu izgradnje. U međuvremenu otpočet je postupak priključivanja Gold gondole na distributivni sistem električne energije polaganjem desetokilovoltnog elektroenergetskog kabla. Ovi radovi biće nastavljeni čim krene građevinska sezona. Očekujem da će nastavak gradnje gondole biti veoma brz i da ćemo se u skladu sa planom voziti gondolom na Zlatiboru do kraja ove godine, izjavila jebojana bozanic 2 ovom prilikom direktorka JP „Gold gondola Zlatibor“ Bojana Božanić, uverena da će najduža panoramska žičara, čija je gradnja započela, doneti veliku korist zlatiborskom turizmu i trasirati put ka svetskom centru, izjavila je da će samom izgradnjom gondole biti napravljen jedan veliki iskorak u turističkoj ponudi Zlatibora, čime će on biti pozicioniran na evropskoj i svetskoj mapi turističkih centara.
U saopštenju opštine Čajetina podseća se da je zlatiborska gondola investicija od nacionalnog značaja, vredna 13 miliona evra. Ceo projekat se finansira isključivo iz budžeta Opštine Čajetina. Gondola je od izuzetnog značaja za raznovrsnost turističke ponude Zlatibora i Srbije. Na investicionom planu, ona je najznačajniji turistički projekat Opštine Čajetina u poslednjih 100 godina, koji će doprineti ostvarenju dugoročnih ciljeva opštine. A cilj je da u narednih deset godina Zlatibor i okolina ostvare deset miliona noćenja i milion posetilaca godišnje.
„Turistički projekat veka u ovom delu naše zemlje unaprediće ukupnu privrednu aktivnost Zlatiborskog okruga i zapadne Srbije,- kaže se u saopštenju opštine Čajetina.

Kompletan tekst možete pogledati na: http://infoera.rs/2018/02/28/dozvola-za-nastavak-gradnje-gondole/