O “демократским изборима”

Mar 05 2017
(0) Comments

Лукавим триком са нотарима, као јединим овлашћеним за оверавање потписа подршке председничким кандидатима, Александар Вучић је већ унапред изборе свео на борбу за слободне термине постојећих јавних бележника. А себи је на неки научно-фантастични начин намакао 59.000 оверених потписа, преузевши за ту прилику, изгледа, све јавне бележнике у Србији, који су 24 часа дневно само оверавали потписе подршке њему као кандидату.

Да ли је нормално да ћу ја, као председнички кандидат, први слободан термин у Београду добити тек у уторак од 17 до 21 час? Да ли је фер и демократски да сам у Краљеву термине добио почевши од понедељка (неколико дана од почетка припреме за изборе), а на Златибору је пет нотара стално радећи успело да ми овери тек 700 потписа од више хиљада заинтересованих људи?!

У прва три дана кампање — у петак, суботу и недељу — скоро нигде није могао да се добије термин за јавног бележника. Толико о „фер-плеју“, „демократији“ и „равноправним условима за све“ на предстојећим изборима. Ако је то наговештај оног „брже, јаче, боље“ Вучићевог олимпијског обећања, ми смо сви онда обрали бостан.

Провера нечије снаге и популарности мора да буде стварна и искрена понуда за праведно надметање, а не минско поље за кандидате из народа.

АВ трчи слободно, у патикама, а ми — у гвозденим чизмама, везани ланцима и каснећи већ у старту. А тек започиње оно што АВ назива слободним изборима. Још једна његова шаховска игра, са Србијим као таблом и Србима као замишљеним пионима.

Али, то неће проћи тако лако како је замислио, јер постоји и стварна опозиција и стварни Срби који неће насести на лажи и преваре режима.

Милан Стаматовић

кандидат за председника Србије